Cultius trampa per lluitar contra les plagues dels avellaners
Notícia via Catalunya Ràdio
La seu de l'IRTA al Morell, al Tarragonès, s'ha convertit en un banc de proves per trobar la millor fórmula per combatre la plaga de les xinxes. Insectes xucladors com el bernat pudent poden fer perdre una part molt important de la producció dels avellaners.
Els investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries han buscat la manera d'evitar que arribin a l'avellana. Han creat unes barreres naturals a través del cultiu de cigró, sorgo o trepadella. Són plantes fàcils de mantenir i que tenen un potent poder d'atracció per a les xinxes.
Resultats positius
La investigadora del programa Fructicultura de l'IRTA Mercè Rovira diu que els resultats apunten que pot ser un bon mètode per lluitar contra una plaga que és molt difícil de combatre amb els productes fitosanitaris permesos.
"Nosaltres només constatem el que provem durant l'experiment.
Creiem que s'ha de continuar investigant, però veiem que pot ser una bona estratègia per aturar els bernats abans que entrin als camps d'avellaners."
Els tècnics aspiren les xinxes que hi ha als cultius de trepadella (IRTA)
L'experiment s'està fent en cinc finques d'avellaners
Els cultius trampa s'han sembrat a la finca experimental de l'IRTA Mas Bové, al Morell, però també s'està desenvolupant en cinc explotacions del Camp de Tarragona. L'estudi s'està fent des del maig, quan les xinxes surten de la hibernació, fins a l'octubre, que és quan tornen a hibernar. Un cop per setmana, s'aspiren els cultius trampa i se sacsegen les branques dels avellaners. Després fan un recompte dels individus capturats en cada lloc.
"L'any passat vam trobar nimfes en els cultius trampa. És un bon senyal que ens demostra que els cultius trampa podrien ser una solució per controlar les xinxes.
Enguany també hem trobat xinxes a la trepadella i al sorgo."
Un altre dels aspectes que analitza aquest estudi és el tipus de plantes més eficients per fer els cultius trampa.
"A més de tenir capacitat d'atracció, el cultiu ha de ser fàcil per als pagesos del territori. Busquem conreus que siguin rústics, que no necessitin gaire aigua, i que no suposin gaire feina."
Les xinxes generen grans pèrdues als avellaners
Dues de les xinxes que afecten el gra de l'avellana són la Palomena prasina i la Nezara viridula, conegudes amb el nom de bernat pudent o xinxa verda.
Són insectes xucladors que piquen el fruit. Si ho fan durant els primers estadis de desenvolupament, en provoquen la caiguda prematura o avellanes deformades.
Si ataquen quan el fruit està desenvolupat provoquen afeccions visibles per unes taques blanques a l'avellana. Això provoca pèrdues que poden arribar al 30% de la producció.
Les xinxes provoquen unes taques blanques a l'avellana (IRTA)
L'IRTA investiga els causants de les taques blanques a les avellanes des de l'any 2004. Ho fa amb el suport dels tècnics de sanitat vegetal dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i amb tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal.