Projecte Llotges, una iniciativa per garantir compres responsables, justes i sostenibles

Notícia vía restauracioncolectiva.com

El projecte Llotges s'ha engegat per facilitar la compra d'aliments de proximitat per a menús de col·lectivitats. Es tracta d'una inicitiva que cerca implementar un sistema de compra responsable, justa i sostenible que connecti els productors amb els gestors públics dels menjadors i amb les empreses de col·lectivitats; un projecte que ajudarà també al sosteniment del camp i millorarà, en definitiva, la qualitat dels serveis i la salut de les persones.

El mes de gener passat es va posar en marxa a la comarca de la Noguera (Bellcaire d'Urgell /Lleida) la primera Llotja de Productes de Proximitat de Catalunya (llotja de productes de proximitat). En qüestió de poques setmanes entrarà en funcionament la segona a l'Aldea (Tarragona). El projecte, que fa més de dos anys que es gesta, s'articula adequadament i genera les sinergies necessàries amb totes les parts implicades, s'enlaira amb força a Catalunya, on està calant la idea que la bona alimentació de les col·lectivitats (menjadors escolars, residències tercera edat, hospitals, presons, etc.) passa necessàriament pel consum de productes de proximitat i per l'elaboració de menús de temporada.

El projecte Llotges de Productes de Proximitat és una nova eina de compra de productes de proximitat pensada per als menjadors de les col·lectivitats que han creat l'Institut del Patrimoni Culinari Català (IPCC) i la Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya ( FEPVPC) que, a més, compta amb el suport de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya. El projecte, que neix amb grans expectatives i dosis d'ambició, cerca implementar “un sistema de compra responsable, just i sostenible on les empreses de restauració col·lectiva tindran a l'abast una plataforma de productes de proximitat amb un preu just pactat pels productors” , afirma Pepa Aymamí, directora de l'IPCC. Aymamí té molt clar que les empreses de restauració col·lectiva han d'apostar decididament per les llotges, ja que apostar-hi “és apostar per una alimentació saludable dels consumidors finals i també per la sostenibilitat econòmica del territori”.

Actualment, afegeix Llorenç Llop, president de la FEPVPC, “els menjadors escolars i els de la resta de col·lectivitats tenen dinàmiques de compra que no afavoreixen els productors locals”. Aquest nou sistema, en canvi, permetrà connectar els productors amb els gestors públics de menjadors (consells comarcals, diputacions, ajuntaments, ampas, escoles, etc.) i amb les empreses de restauració col·lectiva de Catalunya, “facilitant una major i millor connexió entre l?oferta i la demanda que també optimitzarà la relació entre preus i costos”. Amb l'adopció d'aquest nou sistema, a més, també s'afavorirà “reduir el malbaratament alimentari a tots els menjadors col·lectius i marcar unes pautes de programació de cultius a Catalunya”.

Planificació de cultius

Aquest darrer punt és molt important, ja que una planificació adequada dels cultius de temporada, ben dimensionada en funció de les necessitats d'aquests col·lectius, afavorirà els productors locals, que “podran planificar la producció d'acord amb les directrius emanades de la mateixa demanda. ”, assenyala Llop. La planificació també té altres beneficis col·laterals a tenir en compte: diversificació de l'agricultura, suport als joves pagesos i desenvolupament d'una logística de transport més sostenible i coherent.

El projecte Llotges de Productes de Proximitat s'engloba dins del Pla Estratègic d'Alimentació de Catalunya 2021-2026 que té com a un dels seus objectius estratègics “aconseguir que el 50% de l'oferta alimentària de caràcter públic sigui amb producte local, de temporada i de producció sostenible”. El projecte de les Llotges també es pot beneficiar del Pla de Contractació Pública Agroalimentària impulsat pel govern català, que recentment (març de 2022) l'ha complementat amb un nou acord de govern que implica vuit departaments diferents de la Generalitat, que tenen com a objectiu garantir que a tots els centres de caràcter públic (escoles, universitats, residències, centres d'acollida, presons, etc.), es consumeixin majoritàriament productes frescos, de temporada, de proximitat, de producció ecològica, integrada o de qualitat diferencial.

Segons va indicar Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat, durant una jornada celebrada recentment sobre les pime i la contractació pública, aquest objectiu “suposa un triple benefici en la línia d'una millora en la qualitat dels serveis de menjador i, com a conseqüència, en la salut de les persones; foment del sector primari local i dels petits productors; i reducció de la petjada de carboni”.